• +358 (400) 587 346

  • Additional IconsMain Icons

    if.scimanydortcele%40okkim

  • +358 (400) 587 346

  • Additional IconsMain Icons

    if.scimanydortcele%40okkim

Tekoälyn käyttö markkinoinnissa, 3/2024

Tekoälyn käyttö markkinoinnissa, 3/2024

Tekoäly, eli AI (engl. artificial intelligence)on merkittävä teknologia ja sen käyttö tulee vaikuttamaan tapaan, jolla mm. markkinointia ja viestintää tehdään. 

Tällä verkkosivustolla kaikki teksti on minun itseni kirjoittamaa, eikä yhtään riviä ole generoitu esim. Chat GPT:llä. Ehei, en ole teknologiavastainen luddiitti, enkä paheksu tai väheksy tekoälyn luomaa sisältöä. Kyse on tietoisesta valinnasta siksi, että yksi tämän sivuston tavoitteista on luoda vierailijalle kuva minusta viestijänä. Siksi olen päättänyt kirjoittaa kaiken tekstin itse. 

Yksi herkullinen tapa kirjoittaa tekoälystä yleensä on kohkata, kuinka "tekoäly vie sinunkin työpaikkasi!" En usko näin tapahtuvan esimerkiksi markkinoinnissa aivan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Sen sijaan työpaikkasi saattaa viedä joku, joka osaa käyttää tekoälyä työkaluna. 

Tavalliselle liiketoimintaa tekevälle ihmiselle tekoäly saattaa olla usvainen ja epäselvä mörkö, jota on vaikea hahmottaa. Välillä tekoälyksi kutsutaan yksinkertaista konenäköä ja algoritmiä, joka esimerkiksi erottelee tuotantolinjalta laatukriteerien perusteella tuotteita hylkyyn. Tähän ei vaadita kummoistakaan "älykkyyttä", vaan se on enemmän mekaanista reagointia annetun ohjeen mukaan. Suureen kielimalliin (LLM) perustuvat ohjelmat, kuten Chat GPT-4, toimivat nekin käytännössä algoritmin, eli määritellyn mallin mukaan. Algoritmi on kuin kaava, jota ohjelma noudattaa. Se voi tuntua älykkäältä, vaikka kyseessä onkin vain hyvin monimutkainen ja paljon vaihtoehtoja ja määriteltyjä ohjeita ja polkuja sisältävä if-this-then-that-kaava. Tästä konkreettinen esimerkki on tekoälylle esitetty kysymys: jos esität vaikkapa pyynnön luoda kuva pallosta, saatat saada tulokseksi lähes mitä tahansa. Jotta saisit haluamasi lopputuloksen, on pyyntö kirjoitettava auki todella huolellisesti, kuvaten niin materiaalit, taustat, tunnelman, valaistuksen, efektit, jne., jotta kone osaa käsitellä pyyntösi oikein ja luoda toivotunkaltaisen lopputuloksen. 

Tekoälyohjelmat toki oppivat koko ajan ja tulevat yhä tehokkaammiksi käyttää. Algoritmi oppii tekemistäsi hauista ja kykenee hahmottamaan kontekstin yhä paremmin. Tällä hetkellä kuitenkin esimerkiksi tekstin sisällyttäminen kuviin, ihmissormien kuvaaminen luonnollisesti, tai ihmisen tunnetilojen kuvaaminen ilmeiden ja kasvonpiirteiden kautta ei aina suju tyylikkäästi. Tekoälyn luomat kuvat on vielä suhteellisen helppo erottaa valokuvista. Myös generoidut tekstisisällöt perustuvat yleensä lähinnä ohje-aineiston pohjalta todennäköisimpään vastaukseen. Siksi generoidut sisällöt voivat olla faktojen osalta täysin pielessä, vaikka teksti onkin sujuvaa luettavaa. On myös olemassa vastaohjelmia, jotka tunnistavat tekoälyn generoiman sisällön. 

Osa sivustoni taustakuvistani onkin jo tekoälyllä luotuja. Saattaa olla, että jossain vaiheessa luon myös tekstisisältöä tekoälyllä.  Lupaan silloin läpinäkyvästi kertoa, miten teksti on tuotettu. Nyt kuitenkin joka sana, lauserakenne ja mahdollinen kirjoitusvirhe on ihan minun omasta näppäimistöstäni.